Zoeken
Zoeken

Leishmaniasis

Cutane Leishmaniasis

Wat is CL?
Cutane Leishmaniasis /CL/ is in Suriname beter bekend als bosyaws of busi-jasi.
CL wordt veroorzaakt door Leishmania parasieten, die door de beet van een zandvlieg overgebracht wordt op de mens. Het begint met een klein puistje die zich in enkele weken ontwikkelt tot een wond /zweer/, die verheven randen vertoont net een vilkaan, soms bedekt met een korst. Deze wond kan pijnelijk zijn en rondom dewon zijn er soms lymfklieren te voelen. Soms heeft men meerdere wondjes omdat men op meerdere plekken is gebeten door de zandvlieg. meestal genezen de wondjes met achterlating van littekens.

Waar komt het in Suriname voor?
CL komt voor in het binnenland van Suriname omdat de zandvlieg en de bron van de parasieten, dieren zoals: luiaard, knaagdieren, miereneter, zich in het bos bevinden. Leishmaniasis is eigenlijk een ziekte die onder dieren voorkomt. De zanvlieg leeft op oud, rottend organisch materiaal zoals boomstronken, dorre bladeren etc. Wanneer zij verstoord wordt door de mens dan wordt deze gebeten door wijfjes vlieg en indien deze besmet is met de parasieten kunnen de mensen leishmaniasis krijgen. Tijdens de schemring /’s avonds en ‘ smorgens/ is de vlieg het meest actief.

Wie kunnen het krijgen en hoe?
Mensen, van alle leeftijden, die in binnenland wonen of werken of bezoeken, zoals militairen, politie leerkrachten, gezondheids werkers, wetenschappers, goudzoekers, houtk=hakkers, toergidsen, toeristen, jagers, vakantiegangers etc. kunnen allen CL oplopen indien ze geprikt worden door een besmette vrouwelijke zandvlieg.

Is het te behandelen?

Op de polikliniek van Dienst Dermatologie wordt CL op de volgende manieren behandeld:

  • wondbehandeling – reinigen van wond en opsmeren van antibiotica zalf.- kleine, beginnende wondjes kunnen met vloeibaar stikstof worden aangestipt. Deze behandeling dient een paar keer herhaald te worden, 1x per 2 weken.
  • Meestal krijgen de patienten Pentamidine Isethionaat injecties. Dit middel wordt in de bilspier toegediend of soms in de wondjes zelf. De injecties worden 3x gegeven in 1 week tijd. Indien de wondjes niet geheel zijn genezen na ca. 4 weken is het nodig om nog enkele injecties te geven.

Kan men het opnieuw krijgen?
Mensen kunnen weer CL oplopen indien ze in het gebied actief blijven of weer terugkeren naar het gebied of ergens anders in het binnenland gaan en weeer gestoken worden door de besmette vrouwelijke zandvlieg.

Enkele tips ter preventie van Leishmaniasis:

  • zorg ervoor dat u gedurende de avonduren wanneer u buitenhuis bent, het lichaam voldoende bedekt met kleding: lange mouwen, lange broek, sokken.
  • Smeer insecten werende middelen op de onbedekte delen van de huid indien u ‘ s avonds werkt of jaagt. Tevens is het verstandig om ook overdag indien u in het bos wandelt of werkt insecten werende middelen op de onbeschermde huid te smeren ter voorkomen van beten door de zandvlieg.
  • Wanneer u in het bos bent, vermijd omgevallen, rotte boomstammen en rottend plantenmateriaal, waar zandvliegen zich ophouden.
  • Binnenhuis: zorg voor screens voor ramen en deuren, of slaap onder een klamboe, spuit ruimtes in huis met insecticide spray.
    -Bij verblijf in een kamp, altijd slapen met klamboe
    -Houdt uw woon- en werkomgeving schoon, vuil en rottend plantaardig- of organisch materiaal trekt zandvliegen aan.

Bekijk onderstaande brochures